Tudósítás Tajvan 5...

Fekets Gábor kollégánk harmadik heti beszámolója a Tajvani mesterséges intelligenciával foglalkozó továbbképzésről:

Helló Mindenki!

A múlt héten ott hagytam abba, hogy elég mozgalmas hét fog következni és szerencsére ez így is lett.
A hét első felében órarend szerinti oktatáson vettünk részt, elektronikai ismereteinket bővítettük és gyakorlati foglalkozás keretében forrasztási gyakoroltuk. Az elméleti ismereteknél sok újdonságot nem tudtak mondani, ugyanis jól jött a középiskolában tanult fizika és elektronika, előjöttek az akkor tanultak. Látjátok, sosem tudhatjátok, hogy mikor lesz szükség egy korábban tanult ismeretanyagra, már ezért is megéri tanulásba fektetni az időnket és az energiánkat. A gyakorlati foglalkozás keretében elektronikai áramköröket forrasztottunk egy szívet és egy órát, melyet a lenti képeken megtekinthettek. Ha van kedvetek, akkor az internetet böngészve találhattok ilyen kit-eket és otthon meg tudjátok csinálni, ha van forrasztópáka én egy kis ón otthon.
Órák után az éjszaki piac fergetegében lazítottunk kicsit, a sok furcsa étel és ital teljesen össze tudja zavarni az ember érzékeit, én azért kihagytam a furcsábbnál furcsább ételeket.
Szerdán végre eljött a kirándulás napja, 3 napot Taipeiben töltöttünk. Egyelőre nem gyorsvonatoztunk, de legközelebb ki fogjuk azt is próbálni. Az első nap egy rendezvénysorozaton vettünk részt, amelynek a tárgya a robotika és a mesterséges intelligencia. Alább láthatok pár képet, rengeteg látványos és egyben hasznos megoldást láttunk robotok használatára. Ez a kiállítás remek alkalom volt, hogy az Ipar 4.0 milyen lehetőségeket nyújthat a jövőben. Rengeteg innovatív ötlet és azok megvalósítása jó példát mutatott, hogy hogyan kell és érdemes gyárakat ,,okos gyárakká” alakítani. Adatfeldolgozás, elemzés és megjelenítés, mindegyik funkció megjelent egy-egy jó gyakorlat keretében. Az iOT (internet of things) szintén a kiállítás egyik fontos tartalmi eleme volt, így ebben a témakörben is elmélyedhettek az érdeklődők- köztük én is. Remek előadást hallgattunk meg az Intel képviselőjétől, illetve nekem legjobban a Mitsubishi Electronic okos gyárának a működése tetszett. A napot egy kiadós esővel zártuk, majd fáradtan értünk a szállásra.
Másnap további izgalmak elé néztünk, ugyanis a helyi Gazdasági minisztérium szerevezésében az önvezető autókról és tesztelésükről kaptunk tájékoztatót. A tajvani önvezető autók fejlesztéséért felelős vezető és egy mérnök tartott előadást, mely során megismertük, hogy milyen tesztelési követelményeknek, milyen helyzeteknek kell megfelelnie egy önvezető autónak. A bemutatójukból látszott a felkészültségük, továbbá a folyamatos fejlesztések iránti elkötelezettség, ugyanis a fejlődés nem állhat meg, ha egy célt elértünk, akkor már a következő cél kell, hogy lebegjen a szemünk előtt. A nap második felében minden résztvevő a saját országának a külképviseleti irodájába volt hivatalos. Én nagyon szerettem volna találkozni a magyar misszióval, de sajnos egyéb elfoglaltság miatt erre a találkozóra nem került sor, így a napot a botanikus kertben zártam.
A pénteki nap ismét érdekesnek ígérkezett, ugyanis egy gyárat látogattunk meg, ahol PCB gyártás folyik (elektronikai panelek gyártása). Ez számomra annak ellenére volt érdekes, hogy dolgoztam hasonló környezetben, de mindig lehet valami újdonságot tanulni, amit máshol nem így vagy másként csinálják. Ez a látogatás is hasznos és érdekes volt. Mindezeken túl a kilátás az irodaházból is gyönyörű volt. A kirándulás véget ért és elindultunk hazafele…
Zárom soraimat, jövő héten ismét jelentkezek, használjátok ki a nyár utolsó napjait!

Üdv, Fekets Gábor


2019.08.26 09:26

Worldskills Kazan 2019...

Harmadik nap!

2019.08.26 09:21

Worldskills Kazan 2019...

Jelenleg a 12. óra versenynél tart Ákos a 22-ből.
31 ország versenyzői küzdenek egymással fej fej mellett.
A feladat:


2019.08.26 09:19

Worldskills Kazan 2019...

Második nap!

2019.08.26 09:16

Worldskills Kazan 2019...

Első nap!

2019.08.26 09:13

Worldskills Kazan 2019...

Nyitó ünnepség!

2019.08.26 09:11

Worldskills Kazan 2019...

A képre kattintva megtekinthető a SkillsHungary weboldala!


2019.08.21 08:14TUDÓSÍTÁS TAJVAN 4....

Fekets Gábor kollégánk második heti beszámolója a Tajvani mesterséges intelligenciával foglalkozó továbbképzésről

"A múltkor bejelentkezésem után nagyon sok visszajelzést kaptam, köszönöm az érdeklődést. Ha van kérdésetek nyugodtan írjatok a suli Facebook oldalára és kerítünk alkalmat a kérdések megválaszolására.
A második hetem kevesebb izgalmat tartogatott, most az oktatáson volt a hangsúly hétfőtől csütörtökig. Tovább folytattuk az AutoCAD Inventorral való ismerkedést, az oktatók hősiesen küzdöttek, hogy megszeressem ezt a programot, köszönet a türelmükért és a kitartásukért. Esténként azért akadt szabadidő és volt idő jobban elmerülni a kínai utcák forgatagába eljutottunk olyan helyekre is, ahova korábban nem. Ezekből a helyszínekből gyűjtöttem össze párat és a képeket alább találjátok. Voltunk kínai étteremben, ahol a hot pot-ot ettünk, ami annyit tesz, hogy kihozzák a nyers ételt egy fazékban és az asztalhoz szerelt gázmelegítőn saját magadnak melegíted meg. Nagyon éheseknek nem ajánlott, mert azért kell 20-25 perc még az étel megfő és még pár perc, amíg olyan hőmérsékletet vesz fel, hogy ehető legyen.
A héten hivatalosak voltunk egy munkavacsorára is, ahol szintén helyi különlegességeket kóstolhattunk meg.
A pénteki napon kiránduláson vettünk részt, buddhista templomot tekintettünk meg. A szavak helyett beszéljenek a képek.
A következő hét is izgalmasnak tűnik, ugyanis hétfőn és kedden a szenzorokról fogunk tanulni, szerdától péntekig a fővárosban, Tajpejben leszünk. Nagyon várom már az utazást, mert nagy sebességű vonattal fogjuk megtenni az utat.
Jövő héten is jelenetkezem a hét eseményeiről!
Üdvözlettel:
Fekets Gábor"


2019.08.21 08:09

Esti képzések...

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!


2019.08.14 10:55Wordlskills Kazan 2019...

WorldSkills Kazan 2019

2019.08.14 11:00World Kazan Skills 2019...

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!


2019.08.14 10:58Jótékonysági nap....

Iskolánk csapata is főzött a XVIII.Aquacity Jótékonysági napon: sztár szakácsaink nagyon finom ragulevest és kenyérlángost (sajtos, szalámis, virslis és sima) készítettek.
Köszönjük a tanítványainknak és kollégáinknak a részvételt.


2019.08.12 08:49

TUDÓSÍTÁS TAJVAN 3....

1 Hét eseményeiről
Fekets Gábor kollégánk beszámolója alapján

Tajvani 2 hónapos utazásomra 2019.08.03-án, szombaton Budapestről indultam el és Dubaiban szálltam át Tajvan fele. Az út hossza Dubaig kb. 5 óra volt, majd egy szintén kb. 5 órás várakozás után egy 8 órás etap következett. Dubaiban, a gépből kiszállva kb. 40 fok fogadott éjfélkor. Szerencsére a reptér épülete teljesen klímatizált és éjjel-nappal nyitva tartó hamburgerezők segítették eltölteni az időt, illetve a kiállított luxusautók látványa is erőt adott az éjszakázáshoz. Ekkor már 12 órája úton voltam a budapesti felutazást is beleszámítva. Tajvan felé egy Airbus A380 utasa voltam, némileg több helyet kaptam az ablak melletti ülésen ülve. Sokan nem szeretik, de én kedvelem a repülőn felszolgált ételeket, szerintem van egyfajta romantikája, hogy 10 km magasan marhahúst eszek krumplipürével.
A leszállás után zökkenőmentesen ment minden, EU állampolgárként 90 napot vízum mentesen maradhatok a szigeten, egyedül arra kell figyelni, hogy húskészítményt nem szabad hozni az itteni malacokra veszélyes betegségek miatt. A kapcsolattartók táblával kezükben vártak mineket – mint kiderült 3-an is utaztunk a légitársaság ugyanazon dubai járatán, de ez csak a leszállásnál derült ki. Miután a kis csapatunk minden tagja megérkezett, mobilinternetet vásároltunk és útban voltunk elfogyasztani első itteni vacsorának egy gyorsétteremben. Körülbelül 2 óra autózás után Taichung városába értünk és elfoglaltuk az első (és másodikra is) látásra idegen szállásunkat. A hosszú utazás, a 6 órányi időeltolódás és a trópusi klíma alaposan elfárasztott, ezért gyors alvással próbálkoztam, kevés sikerrel. Hétfőn reggel – gyors eligazítást követően – a nyitóünnepségen vettünk részt, ahol mindenkit szólítottak és átvehette a saját nevére szóló termoszt, aminek itt nagy hasznát tudjuk venni, mert a hideg vizet is tartósan hidegen tartja. Mindenki nagyon kedvesen és arányosan fogadott minket. A 10 fős csoportunk utolsó tagja is befutott, így már teljes lett a 10 fős keret, mindenki más-más ország születte, így a választásunk a közös nyelvet illetően az angolra esett. Illetve esett volna, mert a thaiföldi srác thai angollal, a vietnámi leányzó az ő akcentusával és hát gondolom a magyar meg a magyar akcentusával kommunikál. Szerencsére rajzzal és testbeszéddel mindent ki lehet fejezni. A nap további részében a helyszínről és a képzés céljáról kaptunk információkat, majd részt vettünk egy közös ebéden egy kínai étteremben, ahol rántott húsra nem számíthattam, de az éhség nagyúr, szóval igyekeztem feltölteni a raktáraimat étellel. Kisebb városnézéssel zártuk a nap hivatalos részét, majd megnéztük, hogy van a legközelebbi bolt, ahol vásárolni tudunk.
Keddi napon bele is csaptunk a közepébe és AutoDesk Invertort használva műszaki ábrákat kezdtünk el rajzolni. Szerdán nem iskolai óránk volt, hanem előadásokat hallottunk az itteni munkaerő piaci helyzetről, az oktatási helyzetről illetve a szociális védőhálóról, amit az állam a munkanélkülieknek nyújt. Estére tájfun veszélyről kaptunk tájékoztatást, de ez a vihar Kína fele indult el és ott okozott károkat.
Csütörtökön reggel Mr. Földrengés indította a napomat, körülbelül 5.30-kor egy hatos erősségű rengés rázta meg a sziget másik oldalát, de ezt itt is lehetett érezni, furcsa érzés volt, hogy a kezeimet mintha egy másik erő mozgatná. A földrengések itt mindennaposak, van, 2 Fekets Gábor. Verzió: 0.01. 2019.08.10 szombat este hogy naponta 8-10, de van, hogy egy sincs. Szerencsére nagyon jól működő tájékoztatási rendszer van, így időben értesült mindenki a cunami riadóról is, mely szerencsére nem alakult ki. A mai napot ipari parkok látogatásával kezdtük és AutoDesk Inventorral fejeztük be.
Pénteken egész nap rajzoltuk a különféle ábrákat meg elemeket, a nap végén már jól esett körbenézni a városba és csak a hétvégét tervezgetni. Szombaton délelőtt egymagam nekivágtam a városnak – cipő vásárlás céljából - , délután pedig a csoporttal közösen felfedeztük a Rainbow Village nevü látványosságot, ahol nagyon sokan voltak, bár nekem elsőre nem jött át a sok színesre festett picike házikók hangulata, de az elfogyasztott jégkrém sokat hozzátett a helyhez kapcsolódó pozitív élmény kialakulásához.
Vasárnap általános rendrakást és takarítás végeztem illetve az Inventorral foglalkoztam, mert fejlődni sose árt.
A héten nagyon sok élmény ért, kezdve az ételektől egészen az új emberekkel való megismerkedésig. Mindenki nagyon barátságos, a szálláson rajtunk kívül dél-amerikai csoportok is vannak, ők nagyon barátságosak, megszólítanak, hogy honnan jöttem, ki vagyok, menjünk sörözni, kb. ebben a sorrendben, de ennek a sorrendnek a fordítottjára is volt már példa. Ez elmúlt egy héten sok ismerőst szereztem, vietnámi, thaiföldi, tajvani, szingapúri, brazil, paragváj-i és egy helyi, 7 éves kislányt is – aki nagyon jól beszélt már angolul -, akivel és a szüleivel az egyik reggeliző bisztróban futottam össze és az anyukájától azt kérte, hogy jövő szombaton is eljöhessen és jöjjek én is. Nem kellett sokáig győzködnie, így jövő szombaton reggel 8.30-ra ismét oda megyek reggelizni. Az időeltolódás még mindig okoz gondokat, de talán napról napra jobb kicsit. Az új ismerősökkel pedig hasznosan próbáljuk meg eltölteni az időt, közösen nevetünk, közösen küzdünk meg a kihívásokkal.


2019.08.12 08:39

TUDÓSÍTÁS TAJVAN 2....

Néhány fotó a helyszínről, a suli gyakorló terméről, (amiben CNC gépek, robotok is vannak) . A képeken a suli bejárata is megtalálható.


2019.08.12 08:35

TUDÓSÍTÁS TAJVAN 1....

Intézményünk tanára, Fekets Gábor mérnök informatikus, okleveles műszaki menedzser, mérnöktanár MAGYARORSZÁG és TAJVAN közötti Együttműködési Megállapodás alapján két hónapos (2019. augusztus 4 - október 4) műszaki tanár továbbképzési programban vesz részt a Taichung városban található képzési központban.
A továbbképzési program, - amelyen kollégánk Magyarországról egyedüliként vesz részt- a mesterséges intelligenciával foglalkozik.


2019.08.12 08:29Wordlskills Kazan 2019...

WorldSkills Kazan 2019

2019.08.02 12:49Wordlskills Kazan 2019...

Hajrá Ákos! Büszkék vagyunk rád!

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!


2019.08.02 12:46Jelentkezési plakát...

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!


2019.07.10 09:15SkillsHungary 2019...


2019.07.08 07:56Felkészülés WorldSkills 2019 Kazan...

Hajrá Ákos!


2019.07.04 14:54

Felkészülés WorldSkills 2019 Kazan...

Hajrá Ákos!


2019.07.04 14:52

Felkészülés WorldSkills 2019 Kazan...

Hajrá Ákos!


2019.07.03 08:09

Felkészülés WorldSkills 2019 Kazan...

Hajrá Ákos!


2019.07.02 08:43

Felkészülés WorldSkills 2019 Kazan...

Elkezdődik Markó Ákos felkészülése, felkészítése a WorldSkills Kazan 2019. versenyre.
Ő képviseli Magyarországot kőműves szakmában a versenyen. Felkészítője: Péter Diána
HAJRÁ!!


2019.07.02 08:21

Szakmák tábora...

ÖTÖDIK NAP A SZAKMÁK TÁBORÁBAN:JÁTÉK ÉS SPORT


2019.07.01 08:54

Szakmák tábora...

A SZAKMÁK TÁBORÁNAK NEGYEDIK NAPJÁN AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK KIPRÓBÁLHATTÁK AZ ÉPÍTÉSZET NÉHÁNY TERÜLETÉT


2019.07.01 08:53

Szakmák tábora...

A SZAKMÁK TÁBORÁBAN A HARMADIK NAP AZ INFORMATIKÁRÓL SZÓLT


2019.06.28 14:06

Szakmák tábora...

MÁSODIK NAP A SZÉCHÉNYIBEN A SZAKMÁK TÁBORÁBAN: TERÍTÉKEN AZ ELEKTROMOSSÁG ÉS AZ ELEKTRONIKA


2019.06.28 14:03

Szakmák tábora...

ELSŐ NAP A SZÉCHÉNYIBEN A SZAKMÁK TÁBORÁBAN: ÉPÜLETGÉPÉSZET SZAKMÁIVAL ISMERKEDTEK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK


2019.06.28 14:00

Érettségizettek...

Érettségizettek figyelem! Válasszatok a Széchenyi képzési kínálatából!

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!2019.06.21 14:04