ZTV Egerszegi Esték...


2019.11.06 11:25SZAKMÁK A VILÁG KÖRÜL...

Élménybeszámolót tartottak a nyári szünetben külföldön tanulmányúton, világversenyen részt vett kollégák.
Borosán Gábor és Némethyné Lövey Zsuzsanna fizika tanárok CERN-ben a részecskegyorsítóban töltöttek el egy hetet, Fekets Gábor két hónapos mesterséges intelligenciával kapcsolatos továbbképzésen vett részt Tajvanban magyarként egyedüliként, valamint Péter Diána építészmérnök tanár a WorldSkillsen Kazanban vett részt a szakmák világversenyén, tanítványával Magyarországot képviselte kőműves szakmában.


2019.11.06 11:19

1956-os forradalom és szabadságharc...

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékező november 4-i nemzeti gyásznapon iskolánk három 12. b osztályos tanulója - Füzék Árpád, Gyémánt Martin és Merse Gergő - Tölli Tamásné Bálizs Zsuzsanna Tanárnő kíséretében a városi megemlékezés során mécsest helyezett el az Ady utcai emlékműnél.


2019.11.06 11:22

KNX...

ÚJ! ÚJ! ÚJ!

SZAKTANÁRAINK MEGSZEREZTÉK AZ OKOS, INTELLIGENS OTTHONOK TERVEZÉSÉHEZ, ÜZEMBE HELYEZÉSÉHEZ, PROGRAMOZÁSÁHOZ ÉS TANÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ISMERETEKET.

GRATULÁLUNK!

A KNX Egyesület ezúton megerősíti, hogy a fenti személyek (CSÁSZÁR MARIANN, KUMMER GYULA, KURUCZ GYULA, PETRICS ISTVÁN) sikeresen részt vettek a KNX Alapképzésen, és jogosultak a "KNX Partner embléma" használatára a megállapodott feltételeknek megfelelően.
A kurzuson való részvétellel a fenti személyek képesítéssel rendelkeznek a KNX alapján intelligens otthoni és építési megoldások tervezésére, üzembe helyezésére és diagnosztizálására.


2019.11.05 12:53

Szakmák a Világ körül...

Várunk minden érdeklődőt!


2019.11.06 11:17legjobbiskola.hu...

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!
2019.10.17 14:01World Skills...


Tudósítás Taiwan 10....

Pályaorientációs nap a Széchényiben

2019.10.15 08:04

Tudósítás Taiwan 10....

Sziasztok,
Immár otthonról, Zalaegerszegről írom az utolsó naplóbejegyzésemet, ugyanis 2019.10.06-án, vasárnap este szerencsésen megérkeztem. Jó hosszú út volt, több mint 24 órát töltöttem utazással. Még most is küzdök az idő eltolódással és a 25 fokos hőmérséklet különbséggel. De vegyük sorra, hogy mi is történt az utolsó két hétben!
Az utolsó jelentkezésem ott fejeződött be, hogy nagyon vártam, hogy 3 napra Taipeibe látogassunk és megérzésem nem csalt, nagyon jó és szép napokat töltöttünk el a nagyvárosban. A városba vezető utat már fejből tudtuk, régi ismerősként tértünk vissza. Megérkezésünk után rögtön egy hivatalos rendezvényen vettünk részt, ahol a kis csapatunk beszámolt az eddig tanultakról illetve a gyárlátogatások tapasztalatairól, majd banketten vettünk rész. A bankett része volt az elmaradhatatlan karaoke, illetve játékos vetélkedőt rendeztünk, ennek megszervezésére engem kértek fel. Az este jól sikerült, a tervekkel ellentétben nem fejeztük be az estét 9-kor, hanem még maradtunk egy kicsit, ugyanis a jó hangulat adott volt, a hotel meg megvár.
Másnap reggel kissé fáradtan indultunk a Tajvani Nemzeti Múzeumba, ahol a sziget több ezer éves történetébe kaptunk bepillantást. Délután pedig a közeli hegyekbe kirándultunk, ahol egy félig aktív vulkánt tekintettünk meg, szerencsére csak gőzök és gázok távoztak a hegy gyomrából, lávakitörés nem történt. Hazatérésünk után szusszantunk egyet az öt csillagos szállodában, majd sétáltunk a város Daan és Xinyi városrészeiben, melyek Taipei legpompásabb, legfényűzőbb kerületei közé tartoznak.
Némi pihenés és regenerálódás után újra a hegybe vezetett az utunk. A túra során megtekintettük egy vízesést. Délután pedig a gyönyörű köves partot látogattuk meg. Beszéljenek helyettem a képek!
Az estét egy másik öt csillagos szállodában töltöttük, gyönyörű kilátással a híres Taipei 101-re, mely egy ideig a világ legmagasabb épületének számított. A szállodánk tetején egy nyitott úszómedence is volt, a svédasztalos vacsora mindent tartalmazott, ami szem-szájnak ingere, így nem maradtunk éhesek. Kis csapatunk másnap reggel indult meghódítani a korábban említett tornyot és egészen a 98. emeletig meg sem álltunk. A toronyház már nem a legmagasabb épület, de egy rekordot még tart. Az épületben található a világ leggyorsabb liftje, amely nagyon gyorsan felvitt minket a kilátóba. A látvány lenyűgöző volt sokáig maradtunk fent és élveztük a kilátást. Délután egy kis városnézés következett, majd indultunk haza. Mindenki nagyon fáradt volt, de mindenki mosollyal és rengeteg élménnyel tért haza. A hétvége a pihenésé volt és az élmények feldolgozásával telt, majd a célegyenesbe fordultunk és következett az utolsó hét.
Az utolsó héten tovább fejlesztettük robotvezérlős tudományunkat, illetve, mivel az utolsó hét volt különféle CNC gépekkel szuveníreket készítettünk az oktatóink segítségével. Ezek közül a leglátványosabb a mobiltelefonról irányítható gépezet volt, melyet majd a suliban Ti is kipróbálhattok.
A képzés utolsó felvonása a záró ceremónia volt, ahol átvettük a képzés elvégzését igazoló bizonyítványt. Továbbá én egy másik oklevelet is kaptam, a képzés során végzett közösségi munkám elismeréseként, melynek nagyon örülök. Mind a hallgatótársaim, mind a képzést végző szervek elismerték az elmúlt hetekben a tanulás melletti tevékenységemet. További megtiszteltetésként, én mondhattam a záró és köszönőbeszédet, így képviselve a kis csapatunkat. Felemelő érzés volt, hogy a csoportból én volt az, aki a hallgatótársak, a képzést szervező minisztérium és a képzést végző intézmény vezetői előtt angolul elmondhattam, hogy mit is jelentett nekünk 2 hónapig Tajvan szigetén élni, tanulni, ismerkedni és fejlődni.
Az én Tajvan kalandom most véget ért. Rengeteg élménnyel, tapasztalattal és tudással tértem haza, melyet feldolgozni is rengeteg időbe fog telni. Nagyon örülök, hogy részt vehettem és köszönöm mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy két gyönyörű hónapot eltöltsek ezen a kicsi, de mégis oly gyönyörű szigeten. Külön köszönöm azoknak, akik a helyettesítésemet vállalták az iskolában.
Üdvözlettel: Fekets Gábor


2019.10.15 08:00

Pályaorientációs nap ...

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!


2019.10.10 08:31Göcsej Őszi Ízei...

Ma intézményünk diákjai, dolgozói a Göcseji Falumúzeumban a Göcsej Őszi Ízei rendezvényen jótékonysági főzésen vettek részt.


2019.10.08 11:56

Diáknap 2019.10.03...

Mai diáknap pillanatai
A gólyák versenyét a 9.G osztály nyerte. Gratulálunk!


2019.10.08 11:53

ZEGESZ...

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!


2019.10.03 14:26Széchényi túra...

Széchenyi István születésnapjához kapcsolódóan idén is megszerveztük a Széchényi túrát.
A túrát az Európai Sportnap keretében a 2019 méter iskola körüli futással kezdtük, majd következett a kétórás túra az Egerszeg-hegy, TV-torony, Alsóerdő útvonalon. A gyalogtúrát ügyességi és elméleti feladatok megoldása tette élménydússá, a rendezvény eredményhirdetéssel ért véget az alsóerdei napközis táborban.
A legjobb eredményt elért osztályokat (11.B, 5/13. és a 9.G ) tortával jutalmaztuk meg.
2019.09.30 08:54

Széchényisek az Európai Sportnapon...


Tudósítás Taiwan 9....


Kicsit megkésve küldöm a két héttel ezelőtti beszámolómat, mert ez a hét elég mozgalmasra sikerült, de erről majd a 8. heti beszámolómban írok. Tehát következzenek a két héttel ezelőtti események, ott hagytam abba, hogy hazaértünk a szigetelős kirándulásról.
A rá következő napokban csak iskolai elfoglaltságunk volt, elmélyedtünk a PLC programozás rejtelmeiben, CAM programot használtunk, robotot programoztunk és részt vettünk az itt helyben megrendezett National Skills 2019 rendezvényen, mely tulajdonképpen egy előválogató az általatok is ismert World Skills szakmai versenyre. Nagyon profi szervezés, lelkes versenyzők, érdekes és nehéz feladatok jellemezték a verseny napjait. Minden szakterület képviselte magát valamilyen versenyszámban, így volt autószerelő részleg, ahol fényezték a sérült autókat, volt akinek téglafalat kellett építeni és volt IT vonal is, ahol többek között weben elérhető Tetris játékot kellett fejleszteniük a versenyzőknek. Az esemény nagy sajtóvisszhangot kapott, az itteni média részletesen számolt be erről az eseményről, külön kiemelve, hogy az itteni diákok egy arany és egy bronz érmet hoztak el az idei World Skills-ről. Az eredményekből is látható, hogy milyen komoly, átgondolt és jól szervezett oktatási tevékenység folyik itt, ebből kap(t)unk egy kis ízelítőt mi is.
A héten CAM ismereteinket is elmélyítettük, egy helyi mesefigura, a Doreimon megtervezését hajtottunk végre, abból a célból, hogy a CNC gépek vagy a robot ki tudja faragni. Nagyon élvezetes és remek móka volt, melynek keretében megismertük, hogy nem is olyan könnyű szakma ez, sokszor olyan dolgokat is észre kell venni, amit csak sok gyakorlás után látunk meg a monitor képernyőjén. Szerencsére, a munkánkat nagyban segítette a jól dokumentált tananyag illetve a tanár úr türelmes és segítőkész hozzáállása is. A komoly agytorna után egy szintén összetett, de nagyon látványos rész következett, ami nem volt más, mint egy robotkar programozása. Bemelegítésként gyakorló feladatokat kaptunk, ami abból állt, hogy a robotot a vezérlője segítségével bizonyos helyekre kellett irányítani. Első körben egy nagy kört képzeljetek el, amibe be kellett találni, aztán egyre kisebb kört kaptunk, végül egy X-et és a ,,vizsgafeladat” pedig a korábban említett Doreimon orrának megérintése volt. Hangsúlyozom, hogy érintése, mert azért volt, akinek sikerült 8 napon túl gyógyuló sebesülést okoznia a hungarocell Doreimonnak, szegény úgy nézett ki a gyakorlat végére, mint aki most lépett ki a ringből egy legalább 10 menetes boksz meccs után. Jó móka volt, egyszerre volt nehéz és vicces, amikor már belejöttünk, akkor engedélyt kaptunk, hogy növeljük a robotkar sebességét maximum 90%-ra a korábbi 5-10-ről. Ekkor látszott meg igazán a robotikában rejlő lehetőségek széles tárháza, és a robotika sokoldalúsága. A robot olyan gyorsan végezte a feladatát, hogy szemmel nem tudtuk követni, érezni lehetett mekkora erők ébrednek, amikor egyik pontból a másikba mozog a robotkar. Nagyon tetszett, hogy önállóan is programozhattuk, sikerült különféle mozgásokat előcsalni, így tudott a robotunk integetni, táncolni, de akár egy új Doreimon legyártására is készen állt az általunk beprogramozott utasítások révén.
Remek hetet zártunk, sokat tanultunk, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudtunk.
A sok munka és kacagás után, következett a még több kacagás, a hétvégén egynapos kiránduláson vettünk rész Kaohsiung városában. Oda és vissza is gyorsvonattal mentünk, és tényleg gyors volt! A kijelző szerint 300 km/h sebességgel haladtunk, a tőlünk 160 kilométerre levő várost körülbelül 40 perc alatt értük el, suhantunk akár a gondolat. A 40 perc hamar eltelt, furcsa is volt, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen nagy távolságot tettünk meg vonattal. A városban sok érdekes dolgot láttunk, hajóval átmentünk egy másik szigetre, ahol kiváló látvány fogadott minket, az óceán és a város tárult elénk. Betértünk egy helyi kis étterembe, ahol nagy örömmel fogadták a messziről jött vendéget és elfogyasztottuk a már szokásosnak számító marhahús levest, amitől újra erőre kaptunk és folytattuk a kirándulást a 35 fokos melegben. Süttettük a hasunkat kicsit a parton, villamosoztunk, kilátóba másztunk fel, és azt vettük észre, hogy a marhahús leves sem végtelen energiával látott el minket, ezért utunkat a vasútállomás felé folytattuk. A vonatra már fáradtan szálltunk fel, ezúttal külön öröm volt, hogy 40 perc múlva 160 km-rel odébb leszünk.
Összefoglalva ez a hét is remekül telt, sokat tanultunk és okosodtunk, de találtunk időt a csapat összekovácsolására is. Bár 10 különböző nemzet fiai vagyunk, ez sem akadályozott minket, hogy igazi csapattá érjünk és támogassuk egymást jóban-rosszban, örüljünk egymásnak és a sikereknek, azaz mindennek, amit ez a picike kis sziget és barátságos lakói nekünk adni tudtak az elmúlt időszakban.
A hét utolsó napjaiban már a taipei-i kirándulás járt a fejemben, de erről a következő naplóbejegyzésem fog szólni, addig nézzétek meg a képeket.

Tajvanról üdvözlettel: Fekets Gábor


2019.09.30 08:48

Európai diáksport napja...

A képre kattintva megtekinthető nagyméretben!


2019.09.25 11:57Szakmák világbajnoksága...


gróf Széchenyi István 1791.09.21...

228 éve ezen a napon született a "legnagyobb magyar", gróf Széchenyi István. Neki köszönhetjük: Nemzeti Kaszinó, MTA, Lánchíd, Óbudai Hajógyár, balatoni gőzhajózás, a Tisza szabályozása, országos vasútfejlesztés, modern cukorgyártás, bortermelés, lóversenyzés és tenyésztés meghonosítója, az első részvénytársaságok megalapítója, a Nemzeti Színház megalapításában is részt vett.


2019.09.26 08:05Tudósítás Taiwan 8....

6. hét
Rohamosan fogynak a napok és hetek, már csak 2-3 hét van vissza a tajvani képzésemből. Nagyon gyorsan megy az idő, de ennek örülni kell, mert azt jelenti, hogy jól mennek a dolgok.
Mosolyogva olvasom az otthoni híreket, hogy volt már 10 fok is. Itt esténként, mielőtt beindul a légkondicionálás 30 fokot mutat a hőmérő. Tehát hőségriadó van szeptember közepén. Hogy fogok majd fázni, amikor októberben Budapesten kiszállok a repülőgépből?! A múlt hét összességében nagyon jól sikerült. Befejeztük a PLC képzést, gyárlátogatáson vettünk részt és hosszú hétvégénk volt, ugyanis a helyiek az Őszközépünnepét ünnepelték, ami számunkra teljesen ismeretlen ünnep. A sok tanóra és tanulás után nem bántuk, hogy már csütörtökön kitört a hétvége, ezt kihasználva a cseh csoporttársammal Penghu szigetére utaztunk. De haladjunk sorban és kezdjük a gyárlátogatással!
A vállalat neve Yinsh Precision Industry és fémipari termékek gyártásával foglalkozik. A vállalatot egy ikerpár vezeti és az átgondolt vállalati kultúrának köszönhetően nagy benyomást tett rám a cég. Elsősorban azért, mert a felismerték, hogy a vállalat akkor lehet sikeres, ha a munkavállalók jól érzik magukat és a munkájukra tudnak koncentrálni. Ehhez mindent megadnak és cserébe a pontos, precíz munkavégzést várják el. Ez talán furcsának tűnhet, de gondoljátok végig, hogy egy rosszkedvű, vagy magát kényelmetlenül érző munkavállaló mennyi kárt tud okozni a vállalatnak. Nem is a szándékos károkra gondolok, hanem, hogy nem tudja magából kihozni a maximumot a munkás, mert nem jók a munkakörülmények, nem tud a munkahelyén normális körülmények között étkezni. Az igazgató – aki személyesen tartott nekünk előadást és lehetett kérdezni tőle – teljes mértékben partnerként kezeli az alkalmazottait és ez az eredményeken is tetten érhető. A másik ok, ami miatt a vállalat jó példát mutatott, az a fiatal munkaerő alkalmazása. Az átlagéletkor 25 körül van, sokaknak ez az első munkahelye. A pályakezdők részére ideális választás, mert az első hónapokban képzéssel készítik fel a friss munkaerőt, így a lehető legkisebb stressz és negatív élmények között, önbizalommal teli kezdi el a munkavégzést. A vállalat több itteni képzőszervvel együttműködik, így a tehetséges és szorgalmas diákok már tanulás mellett gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek. A harmadik szempont, ami miatt érdemes volt ellátogatni ide, hogy az Ipar 4.0 itt is már a napi folyamatok része, az adatáramlás folyamatosságát érzékelők valósítják meg és a kapott adatokat feldolgozva a valóságot tükröző vállalatirányítási információkhoz jut a menedzsment. Továbbá robotok bevonásával a munkafolyamatok magas precizitást igénylő részei gyorsan, és hatékonyan kerülnek végrehajtásra. Ismét egy érdekes helyszínt látogattuk meg, ez az élmény sokáig meghatározó lesz számomra.
A következő napon ismét az iskolapadban találtuk magunkat, CAM ismereteinket kezdtük el bővíteni. Az óra tananyaga nagyon jól dokumentált és logikusan felépített volt, mindenki a maga tempójában haladhatott. Mivel a hét utolsó munkanapja volt, így már fél lábbal Penghu szigetén éreztem magam…
A hétvége a szigeten szintén nagyon jól sikerült, repültünk vagy 40 percet a szigetre, majd áthajókáztunk még kisebb szigetekre, ahol nagy örömmel fogadtak minket, fürödtünk az óceánban. Este BBQ party-n vettünk részt, ahol karaoke keretében meggyőződhetett a tisztelt hallgatóság, hogy az énekes-előadóművészi véna teljesen hiányzik belőlem. Jó hangulatban, de nagyon fáradtan értünk haza. Hazafelé be szerettünk volna térni kedvenc éttermünkbe, de ott céges bulit tartottak az ott dolgozók. Mikor megláttak minket, berángattak és mindenféle finomsággal kínáltak minket. Beszéljenek helyettem a képek, annyit még szeretnék megjegyezni, hogy az asztalon levő sörös dobozok üresek, azok tartalmáról semmilyen információval nem rendelkezek. ;)
Üdvözlettel: Fekets Gábor


2019.09.18 14:25

Zalai Gazdaság...

Címoldalon: Nyolcadikosok a Széchenyiben

Zalai Gazdaság

2019.09.16 08:39Tudósítás Taiwan 7....

5. hét.
Ahogy ígértem némi késéssel küldöm a múlt heti élménybeszámolómat, ugyanis tegnap este későn értünk haza a Taroko Nemzeti Parkból, de a látottak és az élmények megérték a rengeteg utazást, de ne szaladjunk ennyire előre, más érdekesség is történt a héten.
Szeretném megköszönni a visszajelzéseket, hogy sokan olvassátok a kalandjaimat és sok tanulást, élményt kívánva követik nyomon a heti eseményeket.
Itt Tajvanon a helyzet változatlan, minden szuper és sikerült az elmúlt hetet is kimaxolni, mind tanulás, mind élménygyűjtés szempontjából, vegyük sorra a hét eseményeit!
A hét elején új témakört kezdtünk el feldolgozni, mely a LabView szoftver és a hozzátartozó elméleti ismeretekkel foglalkozott. A programmal történő megismerkedés mellett a myRIO eszközt is használtunk, amely összekapcsolható a LabView alkalmazással és segítségével méréseket, vizsgálatokat lehet elvégezni. Másként fogalmazva egy input/output eszköz, melyet érzékelőkkel lehet bővíteni és különféle teszteket tudunk végrehajtani. WiFi támogatással is rendelkezik, tetszés szerint bővíthető. Nagyon tetszett ez a kurzus (is), pillanatok alatt lehet tudtunk látványos, de könnyen érthető kapcsolásokat készíteni, mert grafikus környezetben lehet dolgozni, csak ki kell választani a megfelelő ,,építőkockákat” és a működési szabályokat betartva össze kell illeszteni őket. Egy egyszerű NAND kapus megoldást nagyon jól lehet szemléltetni és a programozási ismereteinket is lehet bővíteni. Ajánlom mindenkinek, hogy keressen rá a népszerű video megosztó portálon, hogy milyen dolgokra képes a program. A programot használva egyre több ötlet és megoldás született egy probléma kezelésére, így a nap végére a képernyők tele voltak több tíz művelettel, kapuval vagy valamilyen függvénnyel. Az oktatási nap végét az ilyenkor szokásos dallam jelezte, melyet vagy nem is hallottunk meg, vagy abban bíztunk, hogy nem nekünk szól. Végül akkor hagytuk abba a tanulmányozást, amikor a Tanár úr már harmadszorra mondta, hogy legyünk szívesek befejezni, mert már így is ráhúztunk egy órát és hát neki is mennie kell…Persze, látszódott az öröm az arcán, hogy mennyire lelkesek vagyunk és mennyire belemélyedtünk a dolgokba. Gyakorló tanárként tudom, hogy ez a legjobb visszajelzés a diákoktól, ha nem akarják befejezni a munkát, hanem úgy kell őket kitessékelni az osztályból. Igyekeztem képeket is készíteni, de most nem sikerült mindent dokumentálnom, mert annyira a feladat járt a fejemben. Azért pár képet megtalálhattok alább.
Péntekig tartott a LabView oktatás, a hét utolsó munkanapján pedig megkezdtük a hétvégi kirándulásokat, melyeknek két úti célja volt, az egyik szakmai kirándulás volt Tajpejbe, ahol a LiteON vállalatot látogattuk meg, a másik pedig kikapcsolódás jellegű volt. A LiteON látogatást későbbre tervezték a vendéglátóink, de gondolom a negyedéves zárás miatt előre kellett hozni, hogy ne zavarjuk a termelési folyamatokat a hónap végén, amikor igazán nagy hajtás van egy gyárban. A LiteON nevét biztosan hallottátok, mert rengeteg eszközt gyárt a billentyűzetektől kezdve a számítógép házakon át az optikai meghajtókon át mindent, hogy csak a legismertebbeket említsem, de léteznek Wifi termékek, okos izzók és a személyes kedvencem az állatoknak készült vérelemző készülék, amely megmondja pár csepp vérből, hogy kis kedvencünk a sok elfogyasztott konyakos meggytől szédeleg-e vagy valami komolyabb baja van. A látogatás legérdekesebb része nem is ez volt, hanem a vállalat okos város programja. Ennek keretében bemutatásra kerültek a legújabb megoldások, hogy milyen okos megoldással tudjuk a városunkat gazdaságosabban működtetni, hol és milyen módon érhetőek el mondjuk megtakarítások a közvilágítás területén, hogyan lehet rendszereket bűnmegelőzéssel kapcsolatban felhasználni vagy baleset megelőzési célból milyen eszközöket tudunk bevetni. A program még nagyon új, de vannak már mérhető eredmények is. A házigazdánk elmondása szerint Taipei bizonyos részein éves szinten 170.000.000 kWh energiát spóroltak meg, éves szinten 4.000.000 USD-t takarítottak meg. Ebben az összegben nem csak a megspórolt áram költsége van benne, hanem például a karbantartási költségek drasztikus csökkenése is. Karbantartani illetve javítani azt a lámpatestet kell, amelyik rossz és csak azt kell felkeresni, nem kell az összeshez egyesével odamenni, mert a rendszer a vezérlőterem monitorán kijelzi, hogy melyik lámpa hibásodott meg. Nagyon tetszett ez a szakmai kirándulás is, beindítja az ember fantáziáját, hogy még mivel lehetne egy várost okosabbá tenni. Ha van ötletetek, írjátok meg a suli Facebook oldalára!
A látogatás hamar eltelt – én még maradtam volna – de mennünk kellett és útközben beiktattuk egy pihenőt a Sun Moon Lake-en, ami egy tó a sziget közepén. Itt lehetőségem nyílt, hogy a hajónkat vezessem – a kapitány folyamatos felügyelete mellett – és így életemben először 20 perce erejéig matróznak érezhettem magamat. Nem volt nehéz, sőt jó érzés volt, hogy a hajó követi a kormánymozdulataimat. Remélem, nem okoztam nagyobb felháborodást a víz felszíne alatt sem, ha mégis, akkor bocsi halak!
Beszéljenek helyettem a képet, alább megtalálhattok pár hajós képet.
Miután hazaértünk sokat nem pihentünk, mert indultunk tovább a hétvégi kirándulásunkra és előttünk volt még egy 5 órás autóút Taroko Nemzeti Parkba. 5-en vettünk részt, autót béreltünk és szállást foglaltunk. Nagy kaland volt az oda vezető út is, de mivel sötétben mentünk sok mindent nem láttunk. A tolmácsunk is velünk tartott, ő javasolta, hogy ne a rövidebb úton menjünk, hanem menjünk észak fele és Tajpei-nél forduljunk délnek. A másik út nyugat-keleti lett volna, de a tolmácsunk nem javasolta az éjszakai utat ezen az útvonalon. Hogy miért, arra csak akkor jöttünk rá, amikor jöttünk haza, mert akkor ezen az útvonalon jöttünk. Sokat elmond, hogy az észak-déli út kb 400 km és 5 óra, míg a nyugat keleti út szintén 5 óra, de csak 170 kilométer. A rövidebb út olyan szerpentineken visz, hogy az átlagsebességünk hazafele alig lehetett 30-40 km, valamint az út legmagasabb pontja 3200 méterre volt a tengerszint felett. Ebben a magasságban már a felhőket felülről láttuk, azaz a felhők szintje felett jártunk, körülbelül 10 C fok volt, a chipses zacskók felpuffadtak a légnyomás különbség miatt. Az autóból kiszállva érezhetően nehezebben tudtam levegőt venni, ugyanis itt már ritkább az oxigén. Pár fénykép elkészítése és egy kis séta után már kapkodtuk a levegőt. A hazafelé vezető úton kívül a Hualien városban töltött napok is nagyszerűen sikerültek, csak egyszer esett az eső. A napfelkeltéhez reggel 4-kor kellett kelnünk, de a látvány megérte. Gyönyörű volt, ahogy a Csendes - óceánon tükröződik a felkelő Nap sugara, közben hangos és nagy erejű hullámok törnek a partra. Sok szép természeti jelenséget és kincset láttam, melyeket szavakkal nehezen tudok leírni, ezért csatoltam pár képet, hogy beszéljenek helyettem. A képek készítése közben sokszor eszembe jutott, hogy milyen jó lenne, ha ezek a csodálatos értékek sokáig megmaradnának. Ezért búcsúzóul csak annyit írok, hogy vigyázzunk a természetre, őrizzük meg a minket körülvevő élő- és növényvilágot Tajvanon, otthon Magyarországon és bárhol ahol a világban járunk. Tudjátok, magyarnak lenni külföldön nem csak annyit jelent, hogy más nyelven beszélünk, hanem viselkedésünkkel, tetteinkkel az egész nemzetet képviseljük.

Üdvözlettel: Fekets Gábor


2019.09.12 15:59

Tudósítás Tajvan 6...

4. hét Helló Mindenki, Immár negyedszer írom meg a heti élményeimet, amit egyrészt azt jelenti, hogy a tajvani továbbképzésem félidőhöz érkezik, másrészt eltelt a nyár és kezdődik az iskola. Remélem, mindenki kipihente magát! Lássuk, hogyan alakult az elmúlt hetem. Az előző hét után már azt hittem, hogy az érdekesebb dolgokon túl vagyunk és csak lightosabb részek következnek. Szerencsére nem így lett, a szervezők most is kitettek magukért. Vegyük sorra, hogy a héten mivel nyűgözték le a hallgatóságot, azaz minket, 10 nemzet lelkes fiait!
A héten a gyakorlati órákon az IoT téma köré építették fel a tananyagot, de a gyakorlati napok előtt hétfőn egy gyárlátogatáson vettünk részt itt, Taichungban. A hely neve Intelligent Manufacturing Pilot Production Site, ami annyit tesz, hogy bemutatják azokat a lehetőséget, amiket az Ipar 4.0 keretében egy okos gyárban célszerű alkalmazni illetve bevezetni. Ez egy pilot area, azaz bevezető fázisban levő folyamatok és gyártást támogató rendszerek kipróbáló, bemutató gyáregysége. Az itt megismert technológiák már rendelkezésre állnak és használhatóak, de a tömeges elterjedésük még nem történt meg, gyakorlatilag a jövő termelési folyamataiba nyertünk bepillantást. A bevezető, elméleti előadás során itt is kiemelték az innováció, a hozzáadott érték alapú gyártástámogatás fontosságát és a jövőbeni szerepét, melyet mesterséges intelligenciával, gépi tanulással és IoT eszközök használatával tudnak tökéletesre fejleszteni az idők folyamán.
A csarnokba belépve robotok tucatjaival találtunk magunkat szemben, melyeknek működéséről online, interaktív felületeken kaphattunk további információkat, időre, munkafázisra és még sok egyéb szempont szerint lebontva. Nagyon izgalmas volt látni a több száz kilós robotok összehangolt munkáját, ahogy a megmunkálás vagy az összeszerelést végzik. E mögött komoly mérnöki és informatikai munka van, munkaórák százait fektették be az itteni csapat tagja, nem eredménytelenül, mert a munkafolyamatok főbb paraméterei egy-két kattintással elérhetőek, így a karbantartás vagy például a minőség-ellenőrzési fázisok optimalizálhatók. Bár a vendéglátóink nagyon nyitottak és segítőkészek, de voltak olyan területek, amiket nem fényképezhettünk. Ennek tudatában nagy biztonsággal ki tudom jelenteni, hogy a jövő termelési területei nagymértékben át fognak alakulni és rengeteg új ötlet fog a közeljövőben megvalósulni. Annyit elárulhatok, hogy ebben a csarnokban megoldásokat láttunk logisztikai készletek Ipar 4.0 eszközökkel történő támogatásra, összeszerelési folyamatok robotokkal történő segítésére illetve pár terület specifikus megoldásra is. A személyes kedvencem a virtuális valósággal támogatott layout tervezés (a layout a gyárak belső térképe, megmutatja, hogy hol kerülnek az egyes gépek elhelyezésre, mekkora helyigénye van az eszközöknek, a dolgozók hol tartózkodnak stb.). Egy VR (virtuális valóság) szemüveggel be lehetett járni a megtervezett csarnokot, ki lehetett próbálni, hogy tényleg elegendő-e a hely az operátornak vagy túl közel van hozzá a gép. Nagyon látványos bemutató volt, ahogy a fejünkre tették a VR sisakot és bejártuk virtuálisan a területet. A projekt menedzsment területén is megjelenik az Ipar 4.0, ennek keretében Cloud technológiákat mutattak be nekünk, amivel a menedzsment hatékony döntéstámogató eszközökhöz, adatokhoz és információhoz juthat. Nagyon lenyűgöző volt a hétfői nap, sok hasznos és új ismeretet szereztem. A napot a szokásos, kínai nyelvórával zártuk, ugyan az eddig tanultak – kínai HSK 2 nyelvvizsgával a birtokomban – nem okoztak gondot, de az ismétlés sosem árt és más hibáiból is tanul az ember, sőt, olykor segíteni is tudtam a hallgatótársaimnak.
Keddtől péntekig a korábban említett IoT gyakorlati órán vettünk részt, ahol a LinkIt ONE fejlesztőcsomaggal ismerkedtünk meg és építettünk kapcsolásokat illetve a működtetéséhez szükséges programokat írtuk meg. Eleinte csak egy LED-et villogtattunk interneten keresztül, később már mozgásérzékelőt, hőmérséklet-szenzort is működtetünk WiFi-n illetve androidos mobilalkalmazáson keresztül. Véleményem szerint ez a fejlesztőkörnyezet nagyon hasznos és jó tanulási/tanítási eszköz, melyet a szakképzésben az élmény alapú tanulást figyelembe véve eredményesen és hasznosan alkalmazhatunk IoT eszközök oktatására.
A gyakorlati órák végeztével a napot kosárlabdázással zártuk, a helyi fiatalok közé álltam be, de az erőm a helyi éghajlati sajátosságok (magas páratartalom, magas hőmérséklet) oda vezettek, hogy hamar kifulladtam, de sebaj, jövő héten majd jobban megy. A hétvégén a kirándulásé volt a főszerep, szerencsére az idő kegyes volt hozzánk, sokat mentünk és sok képet készítettünk. A jövő héten egy másik kurzus következik, erről is beszámolok majd, de csak amikor hazaértünk a 3 napos hétvégi kirándulásról, ugyanis Taroko nemzeti parkba látogatunk. Keressetek rá a weben, nagyon szép és érdekes kirándulásnak ígérkezik.
Mindenkinek jó iskolakezdést, adjatok bele mindent már most az elején, hogy később könnyebb legyen és a tanároknak megmutassátok, hogy jobb eredményre is képesek vagytok, mint az évvégén. Mindegyikőtök, kivétel nélkül.

Tajvanról jelentkezve:
Fekets Gábor


2019.09.02 18:25

Fontos dátumok...

NYÁRI ÜGYELETI IDŐPONTOK:
2019. július 15. - 9:00-13:00 óráig
2019. július 29. - 9:00-13:00 óráig
2019. augusztus 12. - 9:00-13:00 óráig

TOVÁBBI IDŐPONTOK:
Beiratkozás és pótbeiratkozás időpontja:
2019. augusztus 21. - 2019. augusztus 31.
Javítóvizsga időpontja:
2019. augusztus 30. 8:00 óra
A felkészítések időpontjairól külön értesítést küldünk.
Javítóvizsgára felkészítő foglalkozások:
2019. augusztus 26. - 2019. augusztus 29. a kiértesítő szerint.
Gólyatábor leendő 9. évfolyamos tanulóknak:
2019. augusztus 27. 9-13 óráig
Első tanítási nap, tanévnyitó:
2019. szeptember 2.


2019.07.03 07:47Worldskills Kazan 2019...

A finálé!

2019.08.27 08:18

Tudósítás Tajvan 5...

Fekets Gábor kollégánk harmadik heti beszámolója a Tajvani mesterséges intelligenciával foglalkozó továbbképzésről:

Helló Mindenki!

A múlt héten ott hagytam abba, hogy elég mozgalmas hét fog következni és szerencsére ez így is lett.
A hét első felében órarend szerinti oktatáson vettünk részt, elektronikai ismereteinket bővítettük és gyakorlati foglalkozás keretében forrasztási gyakoroltuk. Az elméleti ismereteknél sok újdonságot nem tudtak mondani, ugyanis jól jött a középiskolában tanult fizika és elektronika, előjöttek az akkor tanultak. Látjátok, sosem tudhatjátok, hogy mikor lesz szükség egy korábban tanult ismeretanyagra, már ezért is megéri tanulásba fektetni az időnket és az energiánkat. A gyakorlati foglalkozás keretében elektronikai áramköröket forrasztottunk egy szívet és egy órát, melyet a lenti képeken megtekinthettek. Ha van kedvetek, akkor az internetet böngészve találhattok ilyen kit-eket és otthon meg tudjátok csinálni, ha van forrasztópáka én egy kis ón otthon.
Órák után az éjszaki piac fergetegében lazítottunk kicsit, a sok furcsa étel és ital teljesen össze tudja zavarni az ember érzékeit, én azért kihagytam a furcsábbnál furcsább ételeket.
Szerdán végre eljött a kirándulás napja, 3 napot Taipeiben töltöttünk. Egyelőre nem gyorsvonatoztunk, de legközelebb ki fogjuk azt is próbálni. Az első nap egy rendezvénysorozaton vettünk részt, amelynek a tárgya a robotika és a mesterséges intelligencia. Alább láthatok pár képet, rengeteg látványos és egyben hasznos megoldást láttunk robotok használatára. Ez a kiállítás remek alkalom volt, hogy az Ipar 4.0 milyen lehetőségeket nyújthat a jövőben. Rengeteg innovatív ötlet és azok megvalósítása jó példát mutatott, hogy hogyan kell és érdemes gyárakat ,,okos gyárakká” alakítani. Adatfeldolgozás, elemzés és megjelenítés, mindegyik funkció megjelent egy-egy jó gyakorlat keretében. Az iOT (internet of things) szintén a kiállítás egyik fontos tartalmi eleme volt, így ebben a témakörben is elmélyedhettek az érdeklődők- köztük én is. Remek előadást hallgattunk meg az Intel képviselőjétől, illetve nekem legjobban a Mitsubishi Electronic okos gyárának a működése tetszett. A napot egy kiadós esővel zártuk, majd fáradtan értünk a szállásra.
Másnap további izgalmak elé néztünk, ugyanis a helyi Gazdasági minisztérium szerevezésében az önvezető autókról és tesztelésükről kaptunk tájékoztatót. A tajvani önvezető autók fejlesztéséért felelős vezető és egy mérnök tartott előadást, mely során megismertük, hogy milyen tesztelési követelményeknek, milyen helyzeteknek kell megfelelnie egy önvezető autónak. A bemutatójukból látszott a felkészültségük, továbbá a folyamatos fejlesztések iránti elkötelezettség, ugyanis a fejlődés nem állhat meg, ha egy célt elértünk, akkor már a következő cél kell, hogy lebegjen a szemünk előtt. A nap második felében minden résztvevő a saját országának a külképviseleti irodájába volt hivatalos. Én nagyon szerettem volna találkozni a magyar misszióval, de sajnos egyéb elfoglaltság miatt erre a találkozóra nem került sor, így a napot a botanikus kertben zártam.
A pénteki nap ismét érdekesnek ígérkezett, ugyanis egy gyárat látogattunk meg, ahol PCB gyártás folyik (elektronikai panelek gyártása). Ez számomra annak ellenére volt érdekes, hogy dolgoztam hasonló környezetben, de mindig lehet valami újdonságot tanulni, amit máshol nem így vagy másként csinálják. Ez a látogatás is hasznos és érdekes volt. Mindezeken túl a kilátás az irodaházból is gyönyörű volt. A kirándulás véget ért és elindultunk hazafele…
Zárom soraimat, jövő héten ismét jelentkezek, használjátok ki a nyár utolsó napjait!

Üdv, Fekets Gábor


2019.08.26 09:26

Worldskills Kazan 2019...

Harmadik nap!

2019.08.26 09:21

Worldskills Kazan 2019...

Jelenleg a 12. óra versenynél tart Ákos a 22-ből.
31 ország versenyzői küzdenek egymással fej fej mellett.
A feladat:


2019.08.26 09:19

Worldskills Kazan 2019...

Második nap!

2019.08.26 09:16

Worldskills Kazan 2019...

Első nap!

2019.08.26 09:13